Diede de Groot wint vier keer Wimbledon, hoe blijft de gouddelver gemotiveerd? ‘Ze probeert nieuwe dingen uit’
Bijschrift
Diede de Groot won Wimbledon afgelopen weekeinde voor de vierde keer. Sinds de US Open van 2020 won ze alle grandslamtoernooien.
Aan de successtory van Diede de Groot lijkt geen einde te komen. De rolstoeltennisster uit Oudewater schreef zaterdag voor de vierde keer Wimbledon op haar naam. De vijftienvoudig grandslamwinnares behaalde vorig jaar zelfs een ‘golden slam’. Hoe blijf je als gouddelver gemotiveerd? Drie kenners geven antwoord op die vraag.
Als iemand weet hoe je succesvol moet blijven, dan is het Esther Vergeer wel. De Woerdense domineerde vanaf het begin van dit millennium tot 2013 onafgebroken het rolstoeltennis. De bijna 41-jarige heeft wel enkele tips voor haar opvolgster.
,,Ik was eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe dingen om me te ontwikkelen, zowel op als buiten de tennisbaan. Maar ook uit het werken met nieuwe mensen haalde ik nieuwe energie en motivatie. Zo ben ik na tien jaar met een andere coach gaan werken. Maar ook met nieuw materiaal. De laatste drie jaar van mijn carrière speelde ik in een nieuwe rolstoel. Dat was best tijdrovend’’, herinnert de zevenvoudig paralympische kampioene (enkel en dubbel) zich.
En om zich nog verder te bekwamen oefende Vergeer tegen mannelijke tegenstanders. Aan technische verbeterpunten voor De Groot wil Vergeer zich niet wagen, omdat ze de Wimbledonkampioene zelf niet ziet trainen.
In de afgelopen jaren is Diede eigenlijk in alles beter geworden. Ze is fysiek sterk, een echte atlete
Amanda Hopmans
Dat geldt wel voor Amanda Hopmans. Al bijna acht jaar werkt zij als trainster – in combinatie met de KNLTB – bijna dagelijks samen met De Groot.
,,De mensen denken weleens dat er verzadiging kan optreden, maar de praktijk is anders. Diede is nog steeds gemotiveerd en stelt zich nog steeds nieuwe doelen. Ook zij probeert nieuwe dingen uit, zoals een nieuwe stoel’’, weet de 46-jarige Koudekerkse.
,,In de afgelopen jaren is Diede eigenlijk in alles beter geworden. Ze is fysiek sterk, een echte atlete. Ook technisch en tactisch heeft ze grote stappen gemaakt. Haar voorwaartse netspel kan nog verder verbeteren, zeker als je heel druk- en powervol speelt.’’
Denkt Hopmans dat de samenwerking met haar pupil op een gegeven moment eindig is, net zoals bij Vergeer die na tien jaar voor een andere coach koos? ,,Dat had afgelopen jaar al gekund. We hadden afgesproken tot eind 2020 door te gaan. We hebben onze samenwerking geëvalueerd en afgesproken om door te gaan tot Parijs 2024.’’
Spanning
Vorig jaar bij de inhuldiging in haar woonplaats Oudewater, na het behalen van de golden slam, liet De Groot zich ontvallen dat ze altijd moeite had met spanning. Om daarmee te leren omgaan consulteerde De Groot een sportpsycholoog om haar geestelijk in balans te brengen. Daar had de prijzenpakster baat bij, zo liet zij toen optekenen.
Je hebt ook stress nodig om te kunnen presteren
Simone van der Bijl
Simone van der Bijl van NLsportpsycholoog (een landelijk collectief van samenwerkende sport- en prestatiepsychologen) legt uit dat het bij topsporters vooral moet draaien om de intrinsieke motivatie. ,,Dus dat je het leuk vindt en er voldoening uithaalt. Plezier is een belangrijke factor.’’
Net als het stellen van duidelijke doelen. Bij sporters die prestatiedruk of spanning ervaren probeert Van der Bijl erachter te komen wanneer de momenten van spanning zich voordoen, welke gedachten er dan opkomen. En vooral hoe je daar dan mee om kunt gaan.
,,Want’’, zo stelt zij, ,,je hebt ook stress nodig om te kunnen presteren.’’ En daar lijkt De Groot inmiddels een goede balans in te hebben gevonden.
Geschreven door:
Ad van den Herik
Link naar artikel:
https://www.ad.nl/regiosport-groene-hart/diede-de-groot-wint-vier-keer-wimbledon-hoe-blijft-de-gouddelver-gemotiveerd-ze-probeert-nieuwe-dingen-uit~a99890a1/